Metoda przeprowadzania testów:
- rozrobienie próbki 5ml ('pilota') z dawkowaniem aromatu oszacowanym głównie na podstawie oceny intensywności poprzez "test węchowy".
Wstępna próba smaku metodą 'drip' (bezpośrednie zakrapianie grzałki) - ponowiona dnia następnego (przeważnie/dodatkowo w zalanym parowniku) i wówczas sporządzenie optymalnej próbki pilotażowej (dopełnienie do 10ml), która staje się 'buteleczką dla niecierpliwych' - czyli do 'codziennej degustacji' i obserwacji zachowania mieszanki w 'okresie dojrzewania'.
- rozrobienie 'sąsiadów', czyli kilku próbek (na jednej, lub dwóch/trzech posiadanych rodzajach baz) o dawkowaniu aromatu o 2-5 kropel mniej i więcej w stosunku do "pilota", przeznaczonych do prób smakowych po conajmniej 10-dniowym okresie 'leżakowania' (dodatkowe wspomaganie mieszania poprzez wstrząsanie butelkami co 2-3 dni, lub w każdej innej chwili, gdy akurat nie ma co zrobić z rękami, lub jest nerwowo podczas oglądania rozgrywek sportowych )
- próby smakowe przeprowadzam na popularnych (wyprodukowanych w ciągu ostatnich 3 lat) parownikach sznurkowych (dolno- i górnogrzałkowych), oraz kartomizerach watkowych.
Do metody 'drip' używam specjalnie dostosowane kartomizery z knotem sznurowym, oraz atomizery '510' i 'tanki'.ORANGE/POMARAŃCZAOd kilkunastu lat mam 'uraz' do soku pomarańczowego, czego nie powiem o owocach, które z przyjemnością chrupię. Tak też było podczas jednej z sesji testowania mieszanki powstałej z udziałem tego aromatu. No i stwierdzam, że dużo jej brakuje do zbliżenia się ku oryginalnemu smakowi owoca.
Skojarzenia smakowe to owszem: pomarańczowa pomarańcza, ale trochę w tym oranżady w proszku, (taniego) napoju pomarańczowego, czy pomarańczowych pastylek (takie ciućkacze z dzieciństwa) - a więc wyrobów zalatujących chemiczną emulacją smaku. W przypadku wymacerowanej mieszanki - stwierdzam pewną chemiczną goryczkę w smaku, no chyba że potraktujemy to jako 'symulację pomarańczy zmiksowanej ze skórką'
Aromat jest intensywny i nawet ja nie muszę go dużo dozować, by poczuć smak - a jaka ulga dla palców ściskających te 'kamienne' buteleczki!
Optymalne efekty smakowe mieszanek uzyskałem przy wyciśnięciach 8-10 (max12) gtt/10ml VPG+
Próbka na "Uniwersalce" - w tym przypadku wypadła mizernie...
Wszystkie 'cytrusy' z tej serii są rewelacyjne, a ten mi niezbyt podchodzi (być może z powodu 'skazy' opisanej w pierszym zdaniu opinii) i otrzymuje notę
5/10 pktMieszanka staje się dla mnie bardziej przyswajalna po zmieszaniu z Kokosem, czy Cynamonem.
Method of conducting the tests:
- diluted the sample 5 ml (a „pilot”) with dosing of the flavour estimated mailny on the basis of intensity through „test olfactory”.
Initial try with a „drip” method (direct pouring the heater)
- retried the next day (generally/additionally with a poured evapourer) and then making an optimal pilot sample (addition to 10 ml), which becomes a „bottle for the impatients”- ie. to daily tasting and observation of the behaviour of the mix during a „period of steeping”.
- mixing the „neighbours” ie. a couple of samples (on one or two/three types of bases) on the dosage of the flavour of 2-5 drops less and more in the comparison to the „pilot” designed to the taste tries after at least 10 days of „steeping” (additionaly power of mixing by shaken of the bottles every 2-3 days*** or at any other moment when there is nothing to do with hands or it’s nervous while watching sport competitions).
- I was conducting tries of tasting on popular (produced in the last 3 years) evapourers string (lower and upper heaters) and cotton cartomizers. To „drip” method I use especially designed cartomizers with a wick string and atomizers „510” and „tanks”.
ORANGE
I’ve had a trauma for a couple of years for the orange juice but not for the fruits which I eat with pleasure. So it was with the test of a mix made of this flavour. And I say that it lacks much to get closer to the original fruit taste.
Association of taste yes: orange orange but there is also a little of orange lemonade in powder, (cheap) orange beverage or orange candies (such candies from a childhood) – so they are the products with chemical emulation of the taste. In case of a steeped mix – I say there is some chemical taste unless we treat this as a „simulation mixed with a skin”.
The flavour is intensive and even me I don’t have to dose it in big quantities to taste it – and what a relief for the fingers squeezed those „stone” bottles!
Optimal effects of tastes of the mixes I reached with the squeezes 8-10 drops (max 12) drops/10 ml VPG+.
Sample on „Universal” in this case fared miserably…
All citruses of this series are exquisite and I don’t like this one (perhaps because of a „defect” described in the first sentence of the opinion) and receives 5/10 points.
Mix becomes more digestible for me when mixed with a coconut or cinnamon.
_________________
Charakterystyka Maceranta:
- okres sponsorowania Monopolu Tytoniowego: 28 lat, z nosem w chmurach: od 10.10.2010
- preferowane smaki: tytoniówki, ulub. przerywniki: deserowe