Metoda przeprowadzania testów:
- rozrobienie próbki 5ml ('pilota') z dawkowaniem aromatu oszacowanym głównie na podstawie oceny intensywności poprzez "test węchowy".
Wstępna próba smaku metodą 'drip' (bezpośrednie zakrapianie grzałki) - ponowiona dnia następnego (przeważnie/dodatkowo w zalanym parowniku) i wówczas sporządzenie optymalnej próbki pilotażowej (dopełnienie do 10ml), która staje się 'buteleczką dla niecierpliwych' - czyli do 'codziennej degustacji' i obserwacji zachowania mieszanki w 'okresie dojrzewania'.
- rozrobienie 'sąsiadów', czyli kilku próbek (na jednej, lub dwóch/trzech posiadanych rodzajach baz) o dawkowaniu aromatu o 2-5 kropel mniej i więcej w stosunku do "pilota", przeznaczonych do prób smakowych po conajmniej 10-dniowym okresie 'leżakowania' (dodatkowe wspomaganie mieszania poprzez wstrząsanie butelkami co 2-3 dni, lub w każdej innej chwili, gdy akurat nie ma co zrobić z rękami, lub jest nerwowo podczas oglądania rozgrywek sportowych )
- próby smakowe przeprowadzam na popularnych (wyprodukowanych w ciągu ostatnich 3 lat) parownikach sznurkowych (dolno- i górnogrzałkowych), oraz kartomizerach watkowych.
Do metody 'drip' używam specjalnie dostosowane kartomizery z knotem sznurowym, oraz atomizery '510' i 'tanki'.Method of conducting the tests:
- diluted the sample 5 ml (a „pilot”) with dosing of the flavour estimated mailny on the basis of intensity through „test olfactory”.
Initial try with a „drip” method (direct pouring the heater)
- retried the next day (generally/additionally with a poured evapourer) and then making an optimal pilot sample (addition to 10 ml), which becomes a „bottle for the impatients”- ie. to daily tasting and observation of the behaviour of the mix during a „period of steeping”.
- mixing the „neighbours” ie. a couple of samples (on one or two/three types of bases) on the dosage of the flavour of 2-5 drops less and more in the comparison to the „pilot” designed to the taste tries after at least 10 days of „steeping” (additionaly power of mixing by shaken of the bottles every 2-3 days*** or at any other moment when there is nothing to do with hands or it’s nervous while watching sport competitions).
- I was conducting tries of tasting on popular (produced in the last 3 years) evapourers string (lower and upper heaters) and cotton cartomizers. To „drip” method I use especially designed cartomizers with a wick string and atomizers „510” and „tanks”.
CHAIMieszanka w swym smaku dość wiernie odwzorowuje składniki wyczuwalne z butelki z aromatem - jest to więc herbata wzbogacona dodatkami korzennymi (imbir, cynamon, goździki) z nutką cytrusów (cytrynka?) w tle.
Próbki testowe rozrobiłem na bazach VPG+ i Universal (BTU).
Charakter aromatu bardziej pasuje mi do bazy BTU - na VPG+ jest taki 'grzeczny', a na 'Uniwersalce' dostaje 'zadziora'.
Aromat ten jest jednym z moich faworytów z tej 'kolekcji'. Okraszona szerokim bukietem smakowym mieszanka bardzo mi smakuje i jak dla mnie - nadaje się do codziennego chmurzenia, dlatego wystawiam maksymalną notę
10/10.
Aż się prosi rozrobić próbki z dotatkiem cytrynki/limonki - pewnikiem sobie wymieszam część pozostałości po testach.
Jeśli chodzi o dawkowanie aromatu, to moje (najwyraźniej nadwyrężone testami i 'przytkane') kubki smakowe doznawały ożywienia powyżej 16gtt/10ml.
CHAI
Mix in its taste quite faithfully reflects the ingredients felt from the bottle with a flavour – it’s a tea enriched with the spices (ginger, cinnamon, cloves) with a citric note (lemon?) in the background.
I mixed the tested samples on VPG+ and Universal (BTU) bases.
The feature of the flavour suits me more on BTU – on VPG+ is so „gentle” and on „Universal” gets a „claw”.
This is one of the faourites flavours of the „collection”. I like the mix embellished with a wide bouquet and for me it can be used for all day vaping that’s why I rate it with the maximal note 10/10.
It can be mixed with an addition of lemon/lime – I’ll certainly mix with a part left after the tests.
If it comes to the dosage so my (apparently strained with the tests and „clogged”) taste buds were excited above 16 drops/10 ml.
_________________
Charakterystyka Maceranta:
- okres sponsorowania Monopolu Tytoniowego: 28 lat, z nosem w chmurach: od 10.10.2010
- preferowane smaki: tytoniówki, ulub. przerywniki: deserowe