Witaj Krzysiu Twoje ciekawe przemyślenia , które nie ukrywajmy czynią te forum ożywionym ! sprowokowały mnie ,po latach
do zabrania głosu . Interesuje mnie również ten temat .
Zgadzam się całkowicie z Twoimi spostrzeżeniami- to że cyt.
Dotyczy dwoch calkiem niezaleznych kwestii. Wrodzona czulosc na smaki, lub "mozgowa" zdolnosc rozpoznawania smakow. Polaczenie tych dwóch w jedno tworzy supertesterow np. win. Również być może żeczywiście ilość kubków smakowych , przy czym wydaje mi się nie będziemy dobrymi testerami bedąc (dotknięci) przypadłościami o których wspominałam w wątku ,, Trzeba mieć nosa,,
Ciekawi mnie ilu z naszych testerów to nie dotyczy , mając na uwadze że w dzisiejszych czasach
alergie ,katary, i inne dopadają nas nonstop.
Jak bardzo różnie odczuwamy świadczą rzeczywiste powody które być może akurat nas dotyczą ! Przyczyn że jednemu z nas smakuje a drugiemu nie jest wiele :
Czynniki wpływające na funkcjonowanie zmysłu smaku i węchu.
Wśród wielu czynników determinujących sprawność zmysłu smaku zdrowego człowieka duże znaczenie odgrywają : uwarunkowania genetyczne , płeć , wiek , stan odżywiania i zdrowia, sprawność innych zmysłów oraz stosowane używki.
Z praktyki klinicznej wynika także że utrata lub zmiana odczuwania smaku mogą mieć podłoże samoistne lub wtórne , spowodowane przez różnorodne czynniki.
Zidentyfikowano już wiele czynników wpływający na funkcjonowanie zmysłu smaku, począwszy od patologii w obrębie jamy ustnej , poprzez uszkodzenia przewodzenia bodźców smakowych aż do wpływu niedoborów określonych składników pokarmowych i zaburzeń metabolicznych oraz rodzaju stosowanych leków . W każdym z tych przypadków potrzebna jest szczegółowa diagnostyka schorzenia, gdyż obserwowana dysfunkcja może być pierwszą oznaką rozwijającej się poważnej choroby. ( cytat z pracy doktorskiej Agnieszki Wichura-Demski)
Hipogeuzja (hypogeusia)Pogorszenie sprawności zmysłu smaku polegające na zmniejszeniu wrażliwości na bodźce smakowe. Może być spowodowana niedoborami cynku i witaminy PP, a także grypą, niedoczynnością tarczycy, nadciśnieniem, cukrzycą
Anosmia - całkowita utrata węchu. Występują dwa rodzaje tej dolegliwości: wrodzona lub nabyta. Utracić węch można na skutek alergii, nieżytów nosa, polipów nosa. Anosmia może być przejściowa lub trwała (w przypadku uszkodzeń komórek węchowych lub nerwu węchowego). Częściowa utrata węchu to hiposmia.
Dodam jeszcze iż nadal uważam że w EIN powiniśmy używać liquidów z aromatem szlachetnych
tytoni którego aromat powinniśmy wyczuwać również w wydychanej chmurce , inne aromaty tylko
do wzbogacania kompozycji..