Jako ze szkole sie na technika analityka (chemia) stwierdzenie, "i jest zaledwie cz.d.a" bardzo mnie rozsmieszylo. A wiec troche naswietle co oznacza ten skrot.
Cz.d.a - Czysty do analizy, powiem tak w troche chlopskim jezyku "czsty ze ja pierd..." czystosc od 99,95%-99,99%, bardziej czyste sa tylko odczynniki sp.cz "spektralnie czyste" ktore sa czystosci 99,(9)%-100%, tyle ze cena takich odczynnikow jest horrendalnie wielka, nierzadko liczona w tysiacach zlotych za 100gram odczynnika. W szkole w laboratorium uzywamy w wiekszosci odczynnikow cz.d.a, oznaczamy wiele rzeczy i wszystko z dokladnoscia do 0.0001g, max. margines bledu wynosi 2.5%. Wiec zapytam, czy gdyby taki odczynnik byl zly to wychodzilyby nam tak dobre wyniki? Czy takie odczynniki bylyby uzywane w najlepszych laboratoriach w pl i na swiecie? Nawet laboratoria biochemiczne uzywaja w wiekszosci odczynnikow cz.d.a
Tyle ode mnie, w razie problemow stricto chemicznych sluze rada, wiem, nowy jestem, ale mysle ze szybko sie zaaklimatyzuje w Waszym gronie
@edit
Nie wyobrazam sobie wapowania na nierozcienczonej glicerynie
Jest bardzo gesta, szybko by parowala, ale slabo by nasiakaly sznureczki wiec ciagle zamiast smaku czulibysmy bobra